Verschenen in de rubriek ‘In de wereld’ van De Groene Amsterdammer.
Niet de goudkleurige lift die de 81-jarige Saoedische koning Salman bin Abdoel Aziz al-Saoed gebruikte om bij zijn staatsbezoek aan Indonesië uit zijn eveneens goudkleurige vliegtuig te stappen. Noch de zes paraplu’s die hem bij aankomst op het presidentiële paleis in Bogor tegen de tropische regen moesten beschermen. Nee, het waren de beelden van de koning, soep slurpend van een gouden lepel, die daags na zijn aankomst viral gingen. Het ietwat schokkerige filmpje ‘Banket met koning Salman’ is op YouTube ruim 1,9 miljoen keer bekeken: een record voor vlogger Jokowi.
In een land waar volgens de meest recente statistieken zo’n veertig procent van de ruim 250 miljoen inwoners sociale media gebruikt, weet president Joko ‘Jokowi’ Widodo dat zijn mobiele telefoon een handzaam wapen is. Jokowi, geboren in een kampong op Midden-Java, staat erom bekend weinig op te hebben met formaliteiten. Zo woont hij met zijn vrouw niet in het presidentiële paleis, maar in een eenvoudige bungalow in de paleistuin. Die bescheiden, benaderbare houding is wat hem bij de verkiezingen twee jaar geleden zo geliefd maakte. En het is een beeld dat hij op de sociale media koestert. Naast Twitter (7,1 miljoen volgers), Instagram (3,3 miljoen) en Facebook (6,9 miljoen likes) is de president daarom sinds de zomer ook vloggend op YouTube te vinden; onder de hashtag #JKWVLOG verschenen al vijf filmpjes. Zo zien we Jokowi op de tribune in een voetbalstadion in Jogjakarta, Jokowi die met zijn ministers in een restaurantje bakso (Indonesische gehaktballetjes) eet, Jokowi – in bomberjack – gehurkt naast zijn geiten. Het begon wat onwennig, maar inmiddels lijkt de president de smaak te pakken te hebben, zoals ook de Saoedische koning Salman bij zijn bezoek ondervond. Dan mag er best even van de officiële etiquette worden afgeweken.
Bijkomend voordeel: het gemoedelijke shot van de koning en een breed lachende president Jokowi, naast elkaar aan de eettafel, deed even vergeten dat het eerste Saoedische staatsbezoek in bijna vijftig jaar tot weinig concrete deals leidde. In plaats van de ‘ruim 25 miljard dollar’ aan investeringen die vooraf door Jokowi’s rechterhand Pramono Anung werden aangekondigd, tekende koning Salman ‘slechts’ voor een miljard. Buurland Maleisië, waar Salman zijn Azië-tour aftrapte, sleepte een dag eerder nog het zevenvoudige binnen. Smile!